Hyacint ara's in gevangenschap
De Hyacint ara is een zeldzaamheid geworden, omdat deze ara ernstig wordt bedreigd in het wild. Mede hierdoor is deze arasoort een gewilde vogel om in gevangenschap te houden. Dit is echter alleen positief als er kweekresultaten worden behaald, omdat er dan minder aanspraak wordt gemaakt op vogels uit de vrije natuur. Deze special concentreert zich daarom op het houden van Hyacint ara's in gevangenschap.
De prachtige Hyacint ara (Anodorhynchus hyacintinus) is de grootste papegaai op aarde, maar een zeldzaamheid.
Er wordt geschat dat er nog 3000 vogels verspreid over drie gebieden in Brazilië leven, namelijk: het Panatal van Mato Grosso en gedeeltelijk in oost Bolivia en Paraguay. In deze gebieden voedt de Hyacint ara zich met harde palm noten en gebruikt holle bomen of steile rotswanden als nestingsplaats. Boomkap voor het creëren van weilanden vernietigt potentiële nestingsplaatsen, en vormt samen met de lokale jacht op vlees en veren een ernstige bedreiging. Daarbij rooft de huisdierenhandel wilde exemplaren uit het wild.
De voortplantingssnelheid van de Hyacint ara is erg laag, omdat de Hyacint ara bijna bovenaan de voedselketen staat en dus weinig natuurlijke vijanden heeft. Deze lage voortplantingssnelheid vormt een probleem voor de bedreigde vogels in het wild. Door de lange levensverwachting is de ara tevens kwetsbaar voor veranderende natuurlijke selectiefactoren, die onder andere door mensen negatief worden beïnvloed.
Vogelkwekers en dierentuinen doen grote moeite om deze magnifieke vogels te kweken. Vooral dierentuinen hebben de mogelijkheid om, door middel van samenwerking met andere dierentuinen, nakomelingen te kweken. Deze nakomelingen kunnen uiteindelijk terug in het wild geïntroduceerd worden. Het proces van terug in het wild introduceren duurt lang, maar is wel een mogelijkheid om de aantallen Hyacint ara's in het wild aan te vullen.
Deze special begint met een artikel waarin de status van de Hyacint ara staat beschreven. De twee andere artikelen concentreren zich op het broedproces en handopfok van Hyacint ara's in gevangenschap.
De bedreigde Hyacint ara
De aantallen Hyacint ara’s in het wild, zijn drastisch verminderd. De meest recente status die de Hyacint ara heeft toegeschreven gekregen in 2000 is ‘bedreigd’. Maar wat betekent dat nu? En welke maatregelen worden er genomen om de aantallen Hyacint ara’s in het wild te herstellen?
Het broedproces van Hyacint ara's in gevangenschap
Het kweken van Hyacint ara’s is geen makkelijke taak. Een ruim verblijf inclusief verwarmd nachthok, een goede bodembedekking, nestblok en een vetrijk dieet zijn basisbehoeften die het broedproces positief beïnvloeden...
Handopfok van de Hyacint ara in gevangenschap
Het grootbrengen van een baby Hyacint ara net uit het ei, tot zelfstandig etende vogel is een proces dat ongeveer 35 weken duurt, afhankelijk van de individuele Hyacint ara. Een moeilijke taak, zelfs voor personen die ervaring hebben in het handopfokken van baby ara’s. Er dient rekening te worden gehouden met vele factoren, zoals temperatuur, voeding en huisvesting.
Lees met plezier en leer meer over 's werelds grootste papegaaiensoort, met zijn lieve karakter...
De rode lijst van 1996 schrijft dat de aantallen Hyacint ara’s in het wild, drastisch zijn verminderd. De meest recente status die de Hyacint ara heeft toegeschreven gekregen in 2000 is ‘bedreigd’. Ma…
Hyacint ara’s zijn de pandaberen van de papegaaienwereld. Het bijzondere uiterlijk, lieve karakter en zeldzaamheid maken de Hyacint ara een van de meest begeerde vogels om in gevangenschap te houden.…
Van baby Hyacint ara (Anodorhynchus hyacintinus) vers uit het ei en volledig afhankelijk, tot zelfstandig etende en actieve vogel. Een proces dat ongeveer 35 weken duurt, afhankelijk van de individuel…
Gepubliceerd door Leplat op 03-12-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.