Leplat » Specials » Neushoornvogels

Neushoornvogels houden en kweken

Om kweekresultaten met neushoornvogels te realiseren, is heel wat geduld, kennis en geluk nodig. Voor het behoud van zowel de wilde populatie, als de populatie in gevangenschap, is het van belang dat op grotere schaal kweekresultaten gerealiseerd worden. Als dat lukt, stabiliseert de populatie in gevangenschap en hoeft geen aanspraak meer gemaakt te worden op vogels uit de vrije natuur. Lees mee in deze special over het houden en kweken van neushoornvogels in gevangenschap...

Achtergrond informatie

Het gaat niet zo goed met de neushoornvogels in gevangenschap. Dierentuinen en particulieren zijn actief bezig met het kweken van allerlei soorten neushoornvogels, echter is het aantal jongen dat gekweekt wordt laag.
Wereldwijd leven ruim 50 soorten neushoornvogels, die onderling sterk in grootte verschillen. Met de kleine soorten, de tokken, wordt relatief goed gekweekt. De voortplanting van grote soorten behoort tot de niet-alledaagse gebeurtenissen.
In het wild levende neushoornvogels komen voor in Azië en Afrika. Een groot deel van de in gevangenschap levende neushoornvogels is afkomstig van geïmporteerde wildvang vogels. De meeste neushoornvogels die in beschermd milieu leven zijn Afrikaanse soorten, omdat vanuit Azië minder vogels naar Europa zijn geïmporteerd. Voor het behoud van zowel de wilde populatie, als de populatie in gevangenschap, is het van belang dat op grotere schaal kweekresultaten gerealiseerd worden. Als dat lukt, stabiliseert de populatie in gevangenschap en hoeft geen aanspraak meer gemaakt te worden op vogels uit de vrije natuur.

Deze special bevat artikelen betreffende het houden en kweken van neushoornvogels in beschermd milieu. Hieronder is per artikel een korte inleiding te lezen.

Neushoornvogels in het wild

Neushoornvogels hebben drie eigenschappen: een typische snavel met daarop een helm, een kenmerkende roep en het nestelen in natuurlijke holten in bomen. Vooral de grote soorten neushoornvogels worden in het wild ernstig bedreigd door de kap van de regenwouden. Hierdoor verkleint het leefgebied van de neushoornvogels en ontstaat er een tekort aan nestingsplaatsen..

Een koppel neushoornvogels samenstellen

Het is niet makkelijk om volwassen, individuele neushoornvogels aan elkaar gekoppeld te krijgen. Het vrouwtje van de neushoornvogel is heel kritisch bij de keuze van haar partner. Dit artikel beschrijft twee methoden om een kweekkoppel neushoornvogels samen te stellen.

Huisvesting voor neushoornvogels

Alle soorten neushoornvogels zijn kritisch op hun huisvesting, vooral als het aankomt op gezinsuitbreiding. Belangrijk is dat de huisvesting de juiste maten heeft, een goede temperatuur, zitstokken op de juiste plaatsen en beplanting als variatie. Want als de huisvesting in orde is voelen de neushoornvogels zich thuis...

Een broedblok voor neushoornvogels

Een goed broedblok behoort tot de meest cruciale onderdelen, voordat kweekresultaten met neushoornvogels mogelijk zijn. Er dient rekening te worden gehouden met aspecten als: maten van een broedblok, de plaats van een broedblok, het nestmateriaal en metselmateriaal. Lees mee en ontdek wat een goed broedblok voor neushoornvogels is...

Geschikt menu voor neushoornvogels (met jongen)

Het menu van neushoornvogels bestaat grotendeels uit plantaardige producten, zoals fruit. Het andere deel bestaat uit dierlijke producten, zoals vlees. Wanneer jonge neushoornvogels worden verwacht, dient het menu aangepast te worden. Lees mee en ontdek het menu van de neushoornvogel...

Bent u nieuwsgierig naar meer? Duik dan mee in de fascinerende wereld der neushoornvogels!

Neushoornvogels in het wild

Neushoornvogels (Bucerotidae) hebben drie eigenschappen: een typische snavel met daarop een helm, een kenmerkende roep en het nestelen in natuurlijke holten in bomen. Vooral de grote soorten neushoorn…

Een koppel neushoornvogels samenstellen

Het is niet makkelijk om volwassen, individuele neushoornvogels aan elkaar gekoppeld te krijgen. Het vrouwtje van de neushoornvogel is heel kritisch bij de keuze van haar partner. Dit artikel beschrij…

Huisvesting voor neushoornvogels

Alle soorten neushoornvogels zijn kritisch op hun huisvesting, vooral als het aankomt op gezinsuitbreiding. Belangrijk is dat de huisvesting de juiste maten heeft, een goede temperatuur, zitstokken op…

Een broedblok voor neushoornvogels

Een goed broedblok behoort tot de meest cruciale onderdelen, voordat kweekresultaten met neushoornvogels mogelijk zijn. Er dient rekening te worden gehouden met aspecten als: maten van een broedblok,…

Geschikt menu voor neushoornvogels (met jongen)

Het menu van neushoornvogels bestaat grotendeels uit plantaardige producten, zoals fruit. Het andere deel bestaat uit dierlijke producten, zoals vlees. Wanneer jonge neushoornvogels worden verwacht, d…
Gepubliceerd door Leplat op 11-10-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.